T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / EREĞLİ - TOKİ Şehit Hidayet Erdoğan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

  • Aşçılık

  • Pastacılık

  • Servis elemanlığı(Garson)

  • Barmenlik/Barmaid

  • Hostluk/Hosteslik

-YİYECEK İÇECEK HİZMETLERİ ALANI

DALLAR
51_01:Mutfak Dalı
51_02:Servis Dalı
51_03:Bar Dalı
51_04:Pastacılık Dalı
51_05:Host / Hosteslik (Uçak, Tren ve Otobüs) Dalı

ALANIN AMACI:
Yiyecek-İçecek Hizmetleri alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

BU ALANDAKİ MESLEKLER:

  • Aşçılık

  • Pastacılık

  • Servis elemanlığı(Garson)

  • Barmenlik/Barmaid

  • Hostluk/Hosteslik

Bu meslek elemanlarının dışında Sos Aşçısı, Sıcak Yemek Aşçısı, Soğuk Yemek Aşçısı, Kahvaltı Aşçısı Baklavacı, Börekçi, Pizzacı, Muhallebici, Yufkacı, Hamurkar Kasap, Barlar Şefi, Bar Kaptanı, Şarap Servis Elemanı, Tranşör, Kahveci Güzeli, Komi, Bulaşıkçı gibi meslekler bulunmaktadır. Hostluk /Hosteslik meslek dalında da Uçak Hostesi, Yer Hizmetleri Hostesi, Tren Hostesi, Otobüs Hostesi, Fuar/Kongre Hostesi meslekleri yer almaktadır.

 

1-MUTFAK ELEMANI (AŞÇI) 
Tanımı
Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun bir şekilde yiyecek ve içecekleri servise hazır hale getiren, nitelikli, meslek elemanıdır. 
Görevleri

  • İş organizasyonu yapmak,

  • Hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun çalışma ortamı hazırlamak,

  • Standart yemek tarifesine uygun menüleri planlamak,

  • Kahvaltıyı servise hazır hale getirmek,

  • Çorba ve sosları servise hazır hale getirmek,

  • Et ve tavuk yemeklerini servise hazır hale getirmek,

  • Su ve deniz ürünleri yemeklerini servise hazır hale getirmek,

  • Kuru baklagil yemeklerini servise hazır hale getirmek,

  • Sebze yemeklerini servise hazır hale getirmek,

  • Salata ve salata soslarını servise hazır hale getirmek,

  • Pilav ve makarnaları servise hazır hale getirmek,

  • Hamur kullanılarak yapılan yemekleri servise hazır hale getirmek,

  • Çeşitli tatlıları ve börekleri servise hazır hale getirmek,

  • Açık büfe yiyeceklerini servise hazır hale getirmek,

  • Hazırlanan ürünlerin duyusal değerlendirilmesini yapmak,

  • Alanındaki araç ve ekipmanları kullanmak ve bakımını yapmak,

  • Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

 

2-SERVİS ELEMANLARI (GARSON) 
Tanımı
Yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği yerlerde servis ön hazırlıkları, sipariş alma, yiyecek ve içeceklerin servisi, hesabın takdimi ve tahsili işlerini yapan nitelikli, meslek elemanıdır. 
Görevleri

  • İş organizasyonu yapmak,

  • Servis öncesi hazırlıkları yapmak,

  • Konuk kabul ve uğurlama işlemlerini yapmak,

  • Yiyecek ve içeceklerin siparişini almak,

  • Çeşitli yöntemlerle yiyeceklerin servisini yapmak,

  • Özel servis gerektiren yiyeceklerin servisini yapmak,

  • İçecek servisi yapmak,

  • Servis sonrası işlemleri yürütmek,

  • Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

 

 

 

3-PASTACILIK
Tanımı
Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun pastane ürünlerini hazırlayan, süsleyen ve servise hazır hale getiren, nitelikli, meslek elemanıdır. 
Görevleri

  • İş organizasyonu yapmak,

  • Hijyen ve sanitasyon kurallara uygun çalışma ortamı hazırlamak,

  • Hamur tekniklerini uygulayarak (kıyılarak, çırpılarak, özleştirilerek, mayalandırılarak vb.)ürünler hazırlamak,

  • Kremalar, şuruplar ve iç malzemeler hazırlamak,

  • Yaş pasta çeşitlerini ve özel gün pastalarını hazırlamak,

  • Sütlü ve şuruplu tatlı çeşitlerini hazırlamak,

  • Pastane ürünlerini süslemek ve servise sunmak,

  • Alanındaki araç ve ekipmanları kullanmak ve bakımını yapmak,

  • Gerektiğinde ürünlerin satışını yapmak,

  • Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

 

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

  • Diksiyonu düzgün, güler yüzlü, saygılı ve kibar,

  • Dikkatli, temiz, titiz ve düzenli,

  • İnsanlarla iyi iletişim kurabilme ve ikna becerisine sahip,

  • İnsan psikolojisinden anlayan,

  • Görgü ve protokol kurallarını bilen,

  • Mesleği ile ilgili etik ilkelere bağlı,

  • Dışa dönük ve yeni gelişmelere ayak uydurabilen,

  • Hizmet etmeyi seven,

  • Meslekî eğitim almış kimseler olması gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Bu alandaki meslek elemanları, işletmelerin mutfak, servis alanı, restoran/lokanta, pastane, kafeterya gibi kapalı mekânlarında ya da açık hava bahçe mekânlarında gerektiğinde büro ortamında çalışabilirler. Yiyecek içecek hizmeti veren ortamlarda çalıştıkları için, temiz, düzenli, sağlıklı ve hijyen kurallarına uyulan mekanlarda çalışmaktadırlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI 
Yiyecek ve içecek hizmetleri alanından mezun olanlar, konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, pastanelerde, özel ve kamu kuruluşlarının (hastane, okul, işyeri, fabrika, ordu vb.) mutfaklarında, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde vb. yerlerde çalışabilirler. Unlu mamul üreten fırınlarda, kurum mutfaklarında, ulaşım araçlarının yiyecek içecek ünitelerinde, eğlence yerlerinde, resmi-özel havayollarında, otobüs şirketleri ve demir yollarında, fuarlar, sergiler, oteller ve mağazalarda iş bulabilirler. Ayrıca, mutfağı, pastaneleri olan işletmeler ile yiyecek ve içecek hizmeti veren iş yerlerinde görev alabilecekleri gibi, fuar/kongre host/hostesleri, otobüs/tren, havayollarında ilgili departmanlarında iş bulma imkanına sahiplerdir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2018 - Güncelleme: 07.04.2023 14:54 - Görüntülenme: 811
  Beğen | 10  kişi beğendi